Ramp met de Phoenix, het spel!

Ontdek de case

Een kijkje achter de schermen:

Het educatieve kaartspel over de ramp met de Phoenix

Stel je voor: het is 1847, en je hebt net besloten om alles achter te laten in de hoop op een beter leven in Amerika. Je bent een van die vele dappere Achterhoekers die vol goede moed op een schip stapt. Maar dan, wanneer je bijna aan wal bent, gebeurt het ondenkbare. Het schip, de Phoenix, vergaat in het ijskoude water van Lake Michigan. Een nachtmerrie die helaas werkelijkheid werd voor velen.

Dit aangrijpende verhaal van hoop, verlies en overleving is opnieuw tot leven gebracht. Niet alleen door de succesvolle podcastserie De Ramp met de Phoenix, maar nu ook door een splinternieuw educatief kaartspel! Wij zijn ontzettend trots dat we, samen met Patsboem! Educatief, dit unieke spel hebben geproduceerd. En wat een avontuur was dat!

Na het enorme succes van de podcast De Ramp met de Phoenix, bekroond met De Tegel (ja, dat is net zo indrukwekkend als het klinkt), wist Joske Meerdink dat dit verhaal verder verteld moest worden. Dit keer niet alleen aan volwassenen, maar vooral aan jongeren. Want laten we eerlijk zijn, geschiedenis wordt pas echt interessant als je het kunt beleven, toch?

Toen Joske een telefoontje kreeg van Liesbeth Rosendaal van Patsboem! Educatief, begon het balletje te rollen. Wat als we leerlingen in de schoenen van de Phoenix-passagiers konden laten stappen?

Wat als ze zelf de moeilijke keuzes konden maken die de echte passagiers destijds maakten? Zo ontstond het idee voor een kaartspel.

 

Van
podcast
naar
kaartspel

Spelen met geschiedenis

Nu denk je misschien: een kaartspel over een scheepsramp, kan dat wel? Het korte antwoord is: ja!
Het lange antwoord is: absoluut, en het is nog leerzaam ook. In het spel kruipen leerlingen in de huid van personages die echt hadden kunnen bestaan. Ze krijgen kaartjes met levensverhalen, vaardigheden en dilemma’s. Zoals: wie red je als er geen plek meer is in de reddingsboot? Moeilijke keuzes, maar dat maakt het spel juist zo boeiend.

Het kaartspel neemt de spelers mee door verschillende fasen: van het leven in de Achterhoek, naar de gevaarlijke overtocht, de ramp zelf, en uiteindelijk het nieuwe leven in Amerika. Het is spannend, uitdagend, en zet leerlingen echt aan het denken.

Duurzaamheid en diepgang

We hebben ook nagedacht over duurzaamheid. De inlay van de doos is gemaakt van duurzaam vilt, want we willen natuurlijk dat dit spel generaties lang meegaat. Naast het spel bevat het lesmateriaal ook suggesties voor verdiepingsopdrachten. Denk aan een fietstocht naar het monument voor de slachtoffers of het onderzoeken van je eigen stamboom. Wie weet ontdek je wel een verre voorouder die op de Phoenix zat!

Het verhaal gaat verder

We zijn ongelooflijk blij dat het spel al op twee middelbare scholen wordt gebruikt, en wie weet volgen er nog veel meer. Want dit verhaal verdient het om verteld te worden. En Joske? Die is nog lang niet klaar met de Phoenix. Ze hint zelfs op een nieuw project, maar daar kunnen we nu nog niks over verklappen. Spannend!

Wil je meer weten over de ramp met de Phoenix?
Of ben je gewoon benieuwd naar de podcast die dit alles in gang zette? Luister dan naar de podcast De Ramp met de Phoenix.
Dus, wat denk je? Klaar om zelf het avontuur aan te gaan?

Ook opzoek
naar een spel
op maat?

Dennis van Quantes

d.steenbergen@quantes.nl
06 38327751