We werken alleen met materiaal
waar wij de afkomst van weten.
100%
tevredenheidsgarantie!
Vandaag besteld,
morgen in huis.
Gramsgewicht papiersoorten
Naast deze belangrijkste soorten, heb je nog veel meer verschillen in papier. Denk bijvoorbeeld aan het gramsgewicht. Voor Direct Mailings belangrijk omdat de verzendkosten op basis van het gewicht van je mailing worden bepaald. Het gramsgewicht wil zeggen, ‘het gewicht van het papier per vierkante meter’. Heb je dus een A4 laten drukken op 300 grams papier, dan wil dat zeggen dat het papier 300 gram weegt per m2 en je hier dus een A4 van hebt uitgesneden.
Het gewicht van je uiteindelijke vel papier reken je als volgt uit:
- Uiteindelijk gewicht = gramsgewicht per m2 x lengte eindformaat (in meters) x breedte eindformaat (in meters)
- Het gewicht van een A4 op 300 grams papier is dus: 300 x 0,21 x 0,297 = 18,7 gram
Let op! Verschillende papiersoorten met hetzelfde gramsgewicht kunnen heel anders van stevigheid zijn. Dit komt door de manier waarop de papiervezels in het papier zijn verwerkt. Let dus op dat je niet blindelings voor een gewicht kiest maar ook de stevigheid voelt. Mocht je twijfelen, geef het dan aan. Wij helpen je graag bij de papierkeuze zodat je drukwerk een ongelooflijk succes wordt!
Heb je voordat je begon met lezen nog geen papier samplebox aangevraagd? Doe dit dan alsnog.
En wil je meer weten over specifieke papiersoorten? Geef het gerust aan!
Sulfaatkarton
Sulfaatkarton is een karton soort en daarmee een stuk steviger dan de andere papiersoorten. Doordat het steviger is, komen er geen scheuren of kreukels in. Je kan dit karton tweezijdig gestreken krijgen maar ook met een zijde ongestreken. Doordat het karton zo stevig is, wordt dit vaak gebruikt voor doosjes en andere verpakkingen, omslagen van stevige boeken, tegoedbonnen en ansichtkaarten. Voor ansichtkaarten is het ideaal dat sulfaatkarton te verkrijgen is met een gestreken zijde, voor de afbeelding en een ongestreken zijde, om op te schrijven.
- Steviger en dus geen kreukels of scheuren
- Zowel met twee gestreken zijden als met een gestreken en een ongestreken zijde
- Hoge kleurkracht op de gestreken zijde
- Gebruikt voor drukwerk als doosjes en verpakkingsmaterialen, omslagen, tegoedbonnen en ansichtkaarten
Ongestreken papiersoorten
Ongestreken papier wordt ook wel Uncoated papier genoemd. De naam zegt het al, dit papier is niet gestreken. Hierdoor is de oppervlakte ruw en neemt het papier tot wel 20% meer inkt op. De open structuur zorgt ervoor dat de inkt meer het papier in trekt en dus krijg je een lagere kleurkracht en minder scherpe beelden. Doordat het papier ruw is en dus weinig licht reflecteert, leest het rustiger. Vandaar dat het binnenwerk van een boek vaak op ongestreken papier is gedrukt.
- Lage kleurkracht (inkt trekt in het papier)
- Voelt ruw aan
- Goed te beschrijven
- Leest prettig
- Gebruikt voor drukwerk als briefpapier, visitekaartjes, enveloppen en schrijfblokken
Sinds kort hebben we UV droging op onze drukpers. Dit zorgt ervoor dat de inkt direct na het drukken droog is en de inkt weinig kans krijgt om in het papier te trekken. Kortom, een hogere kleurkracht op een ongestreken papiersoort!
Gestreken papiersoorten
Gestreken papier wordt ook wel Machine Coated of MC papier genoemd. De naam zegt het al, het papier wordt ‘gestreken’ en krijgt een coating. Hierdoor wordt de oppervlakte gesloten en gaat het papier meer glimmen. Je herkent het papier aan de gladde feeling. De inkt kan door de gesloten oppervlakte nauwelijks het papier in trekken en dus krijg je een hoge kleurkracht.
Is het in je uiting belangrijk om de juiste kleur te laten uitkomen, kies dan voor gestreken papier als papiersoort.
- Hoge kleurkracht (scherpe kleuren)
- Voelt glad aan
- Glimt en kan reflecteren
- Lastig om op te schrijven
- Gebruikt voor drukwerk als flyers, brochures, folders en posters